Kantha quilt babydekentje gestyled door influencer Romee Companjen. Ledikant en wieg formaat dekentje met palmbomen. Gemaakt van  100% katoen blockprint stoffen uit India.

Kantha quilts babydekentjes uit India

Kantha quilt
Als je aan India denkt, denk je aan kleur. Veel kleur en de prachtigste printjes kom je daar op straat overal tegen. Zelf vind ik het prachtig om te zien hoe die zee van kleuren en de lachende gezichten daar het straatbeeld bepalen. Zelf ben ik gek op al die mooie stoffen en moet ik ook aan elk stofje even voelen hoe zacht deze is. Daarom ben ik voor Luz&Moon op zoek gegaan naar deze prachtige stoffen en ben ik in het verhaal van de Kantha quilt gedoken.
 
Wat is een Kantha quilt?
Een Kantha quilt is een met de hand vervaardigd dekentje van meerdere lagen stof die door middel van fijne stiksels aan elkaar geweven zijn. Deze manier van vervaardigen staat bekent in India als een eeuwenoude traditie. Dit prachtige handwerk is ooit ontstaan uit nood toen arme vrouwen dekens nodig hadden voor hun baby. 
Ze hebben toen gezocht naar de zachtste stoffen van hun eigen oude sari's en deze aan elkaar gemaakt als een zacht quilt voor hun baby. Inmiddels zijn er veel meer varianten op de markt gekomen en worden er naast dekentjes en spreien ook andere producten van gemaakt zoals tassen en jassen.
 
Met wat voor stof zijn de Kantha quilts gemaakt?
Voor de Kantha quilts die worden verkocht bij Luz&Moon word er gebruik gemaakt van traditionele Block print stof uit India. 
Deze 100% katoenen stoffen worden met de hand per kleur bestempeld met houten stempels waar het patroon in is gekerfd. Enorm veel werk en alles met de hand! Deze eeuwenoude techniek betekend dat er in de print soms wat oneffenheden zitten maar dat versterkt de charme van het product. Dit doen ze met natuurlijke verf, dus veilig voor je baby. Dit betekent wel dat de het product de eerste keer in de was wat kan afgeven, dus was het item de eerste keer het liefst met de hand.
 
Hoe style je een Kantha quilt?
Onze Kantha quilt is een heel luchtig en lichtgewicht dekentje van 2 lagen van 100% katoen. Deze kan je in de zomer zo gebruiken en in de winter met een dekentje/lakentje eronder waar je dan het randje van kan omslaan. De printjes zijn vaak vrij aanwezig op de Kantha quilts en dus zou je ze kunnen combineren met rustige basics die mooi kleuren bij het dekentje. Als je voor een wat meer gedurfde babykamer aankleding wilt gaan kan je de Kantha quilt combineren met andere prints, print op print. Dat doen ze in India ook en geeft een super speels effect. De Kantha quilts kunnen ook gebruikt worden in de wandelwagen, als picknickkleedje of als mooie decoratie aan een leuke hanger in de babykamer. Je kan er alle kanten mee op!
 
Waarom wil je een Kantha quilt in de kinderkamer?
Hoe leuk is het om een stukje handwerk uit India op het kamertje van de baby te hebben liggen. Zo heb je als jonge moeder een bijzonder, origineel en handgemaakt product voor je baby. Deze zijn met liefde gemaakt met oog voor duurzaam ondernemen. Zo hebben de makers een groter podium om hun vakmanschap te kunnen tonen en op deze manier blijft bijzonder vakmanschap in stand. Want eerlijk is eerlijk, de grote merken blazen deze kleine makers soms omver. Maar hoe zonde zou het zijn als deze eeuwenoude traditie daardoor zou verdwijnen.
 
Heel trots ben ik dan ook dat de Kantha quilt babydekentjes in verschillende prints en maten nu te koop zijn in onze webshop.